Епідсезон в районі стартував

hryp_0c97f.jpg

Минулорічний сезон грипу та ГРІ в Ківерцівському районі пройшов без особливих епідемічних ускладнень – лише у двох тижнях (8-ому та 9-ому), які припали на третю декаду лютого 2018 року – на 28,0 та 4,0 відсотки відповідно був перевищений епідемічний поріг, розрахований для нашої місцевості. Грип реєструвався у поодиноких випадках – домінував вірус грипу типу В. На ГРІ перехворіло близько 9-ти тисяч осіб, з яких у відсотковому співвідношенні – 60,0% становили діти до 17-ти років.  Високою також була захворюваність серед школярів, що спонукало  до введення  обмежувальних заходів – у вигляді тимчасового припинення навчально-виховного процесу -  у двадцяти одному загальноосвітньому закладі та одному ДНЗ. Саме завдяки цьому вдалося перервати епідемічний процес та знизити захворюваність серед дітей даних організованих колективів. 

 

В епідсезон  2017-2018 років в Україні було зареєстровано 7 лабораторно підтверджених летальних випадків від грипу та ГРІ, в т. ч. у чотирьох дітей. Жоден із померлих, як і у попередні роки, не був щепленим проти грипу.

 

На жаль, ми  українці, ще недостатньою  опікуємося своїм здоров’ям, пояснюємо небажання відвідувати лікувально-профілактичні заклади затратою часу чи  дороговартісним лікуванням, тому самі собі ставимо діагнози без будь-яких професійних знань, приймаючи замість необхідних для лікування того чи іншого захворювання зовсім інші ліки. Як результат – ніби «банальний»грип може стати фатальним для людини, адже це захворювання  дуже легко передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом — коли хворий кашляє, чхає чи просто розмовляє. Грип  грізний своїми ускладненнями, найпоширеніші з яких - пневмонії з важким перебігом.

 

Незважаючи на таку статистику панікувати все-таки не слід. Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Надійним  засобом індивідуальної профілактики грипу була і залишається вакцинація. Щеплення краще зробити у жовтні, листопаді, для того щоб до лютого-березня, коли найвищою є захворюваність на сезонні хвороби у нашому районі,  у Вас уже виробився стійкий імунітет.

 

Неспецифічні заходи профілактики також дуже важливі для попередження застудних захворювань, тому слід дотримуватися простих речей:

 

- уникати контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції, адже хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - в середньому 7 днів, і  у зоні зараження перебуває кожен, хто знаходиться  в радіусі 2-х метрів від такого хворого;

- обмежувати відвідини місць великого скупчення людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми;

- часто провітрювати приміщення, пам’ятаючи що свіже повітря має не меншу ефективність ніж дія бактерицидних випромінювачів;

- зволожувати повітря в приміщеннях, адже у вологому повітрі гине 60-80% вірусів грипу, а у сухому повітрі така ж кількість зберігається;

- часто мити руки з милом тим самим звільняючи їх від заразних чинників;

- не торкатися очей, носа або рота брудними руками, так як це вхідні ворота для крапельної групи інфекцій;

- спати не менше 8-ми годин на добу  та не перевтомлюватися, щоб організм не виснажувався, втрачаючи опірність до інфекційних хвороб;  

- повноцінно харчуватися, не забуваючи, що прості харчові продукти, багаті на корисні для організму речовини, здатні не лише вберегти Вас від зараження, але й підвищити опірність організму. Квашена капуста багата на вітамін С.  Зелень містить у собі вітаміни групи В, нікотинову та фолієву кислоти, каротин, залізо, кальцій калій, фосфор, ефірну олію тощо. Імбир – це  безцінний «резервуар» вітамінів: В1, В2, С, РР, А, а також  кальцію,  заліза, марганцю, магнію, фосфору, кремнію, калію, натрію, незамінних жирних кислот й амінокислот. Журавлина, калина, брусниця є «банком» вітамінів та природних антибіотиків. Шипшина  вважається еліксиром здоров’я, так як містить у собі вітаміни РР, К, Е, вітаміни групи В, каротин, аскорбінову кислоту, органічні кислоти. Гранат зберігає повноцінний склад лимонної, винної, яблучної, бурштинової, борної і щавлевої органічних кислот, вітаміни С, В6, В12, незамінні амінокислоти та мінеральні речовини.

 

Коли у Вас все-таки  з'явилися ознаки хвороби, то необхідно:

- обов'язково звернутись  до лікаря, бажано  викликавши його додому, аби  не наражати на небезпеку себе та оточуючих;

- ретельно виконувати усі призначення лікаря, не займатися самолікуванням;

- прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання одноразовими серветками,  які після використання знищувати. Якщо ж  Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу помити з милом, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших;

- використовувати маску, якщо Вам доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками.

 

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання , а також можливості заразити інших.

 

Володимир Гудим

помічник лікаря-епідеміолога

Луцького міськміжрайонного відділу

ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»