Минулорічний сезон грипу та ГРІ в Ківерцівському районі пройшов без особливих епідемічних ускладнень – лише у двох тижнях (8-ому та 9-ому), які припали на третю декаду лютого 2018 року – на 28,0 та 4,0 відсотки відповідно був перевищений епідемічний поріг, розрахований для нашої місцевості. Грип реєструвався у поодиноких випадках – домінував вірус грипу типу В. На ГРІ перехворіло близько 9-ти тисяч осіб, з яких у відсотковому співвідношенні – 60,0% становили діти до 17-ти років. Високою також була захворюваність серед школярів, що спонукало до введення обмежувальних заходів – у вигляді тимчасового припинення навчально-виховного процесу - у двадцяти одному загальноосвітньому закладі та одному ДНЗ. Саме завдяки цьому вдалося перервати епідемічний процес та знизити захворюваність серед дітей даних організованих колективів.
В епідсезон 2017-2018 років в Україні було зареєстровано 7 лабораторно підтверджених летальних випадків від грипу та ГРІ, в т. ч. у чотирьох дітей. Жоден із померлих, як і у попередні роки, не був щепленим проти грипу.
На жаль, ми українці, ще недостатньою опікуємося своїм здоров’ям, пояснюємо небажання відвідувати лікувально-профілактичні заклади затратою часу чи дороговартісним лікуванням, тому самі собі ставимо діагнози без будь-яких професійних знань, приймаючи замість необхідних для лікування того чи іншого захворювання зовсім інші ліки. Як результат – ніби «банальний»грип може стати фатальним для людини, адже це захворювання дуже легко передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом — коли хворий кашляє, чхає чи просто розмовляє. Грип грізний своїми ускладненнями, найпоширеніші з яких - пневмонії з важким перебігом.
Незважаючи на таку статистику панікувати все-таки не слід. Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Надійним засобом індивідуальної профілактики грипу була і залишається вакцинація. Щеплення краще зробити у жовтні, листопаді, для того щоб до лютого-березня, коли найвищою є захворюваність на сезонні хвороби у нашому районі, у Вас уже виробився стійкий імунітет.
Неспецифічні заходи профілактики також дуже важливі для попередження застудних захворювань, тому слід дотримуватися простих речей:
- уникати контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції, адже хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - в середньому 7 днів, і у зоні зараження перебуває кожен, хто знаходиться в радіусі 2-х метрів від такого хворого;
- обмежувати відвідини місць великого скупчення людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми;
- часто провітрювати приміщення, пам’ятаючи що свіже повітря має не меншу ефективність ніж дія бактерицидних випромінювачів;
- зволожувати повітря в приміщеннях, адже у вологому повітрі гине 60-80% вірусів грипу, а у сухому повітрі така ж кількість зберігається;
- часто мити руки з милом тим самим звільняючи їх від заразних чинників;
- не торкатися очей, носа або рота брудними руками, так як це вхідні ворота для крапельної групи інфекцій;
- спати не менше 8-ми годин на добу та не перевтомлюватися, щоб організм не виснажувався, втрачаючи опірність до інфекційних хвороб;
- повноцінно харчуватися, не забуваючи, що прості харчові продукти, багаті на корисні для організму речовини, здатні не лише вберегти Вас від зараження, але й підвищити опірність організму. Квашена капуста багата на вітамін С. Зелень містить у собі вітаміни групи В, нікотинову та фолієву кислоти, каротин, залізо, кальцій калій, фосфор, ефірну олію тощо. Імбир – це безцінний «резервуар» вітамінів: В1, В2, С, РР, А, а також кальцію, заліза, марганцю, магнію, фосфору, кремнію, калію, натрію, незамінних жирних кислот й амінокислот. Журавлина, калина, брусниця є «банком» вітамінів та природних антибіотиків. Шипшина вважається еліксиром здоров’я, так як містить у собі вітаміни РР, К, Е, вітаміни групи В, каротин, аскорбінову кислоту, органічні кислоти. Гранат зберігає повноцінний склад лимонної, винної, яблучної, бурштинової, борної і щавлевої органічних кислот, вітаміни С, В6, В12, незамінні амінокислоти та мінеральні речовини.
Коли у Вас все-таки з'явилися ознаки хвороби, то необхідно:
- обов'язково звернутись до лікаря, бажано викликавши його додому, аби не наражати на небезпеку себе та оточуючих;
- ретельно виконувати усі призначення лікаря, не займатися самолікуванням;
- прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання одноразовими серветками, які після використання знищувати. Якщо ж Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу помити з милом, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших;
- використовувати маску, якщо Вам доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками.
Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання , а також можливості заразити інших.
Володимир Гудим
помічник лікаря-епідеміолога
Луцького міськміжрайонного відділу
ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»