СУБ’ЄКТАМ ГОСПОДАРЮВАННЯ ЩО ЗДІЙСНЮЮТЬ ВИРОБНИЦТВО, РЕАЛІЗАЦІЮ, ЗБЕРІГАННЯ ТА ТРАНСПОРТУВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Згідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачені гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами для операторів ринку харчових продуктів, а саме:

  • - заборона прийняття харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами та використовуються для виробництва харчових продуктів, після переробки яких отриманий харчовий продукт є непридатним для споживання людиною;
  • - утримання первинної продукції та всіх інгредієнтів, які зберігаються на потужностях, в умовах, що запобігають їх псуванню та забезпечують захист від забруднення;
  • - захист харчових продуктів від будь-якого забруднення на всіх стадіях виробництва, переробки та/або обігу;
  • - результативна боротьба із шкідниками і гризунами;
  • - дотримання безперервного температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів. Виключення можливе протягом обмеженого періоду часу в процесі підготовки харчового продукту до перевезення, зберігання, продажу, сервірування харчових продуктів за умови, якщо це не спричиняє ризик здоров’ю споживачів;
  • - потужності з виробництва, обробки, транспортування, зберігання, первинного пакування перероблених харчових продуктів повинні мати належні приміщення для окремого зберігання перероблених харчових продуктів від неперероблених, у тому числі морозильні камери достатнього розміру;
  • - якщо харчові продукти мають зберігатися або пропонуватися до споживання при низьких температурах, вони повинні бути якнайшвидше охолоджені після стадії термічної обробки або останньої стадії виробництва до температури, яка не спричинить ризик здоров’ю споживачів;
  • - розморожування харчових продуктів здійснюється таким чином, щоб мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів або формування токсинів у харчових продуктах. Під час розморожування харчові продукти утримуються при температурі, яка не спричиняє ризик здоров’ю споживача.

Відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол № 5 від 25.03.2020) суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію харчових продуктів, повинні проводити поточну дезінфекцію приміщень та реалізовувати продукти харчування в фасованому та ізольованому вигляді.

 

Також на входах, виходах і в місцях розрахунку провести маркування (позначення) місць перебування відвідувачів для забезпечення дотримання ними безпечних (санітарних) відстаней.

 

Додатково інформуємо, що Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) розроблені рекомендації та поради про дотримання належних правил гігієни під час поводження з харчовими продуктами:

  • - часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • - під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустку варто негайно викинути та помити руки;
  • - уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
  • - відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;
  • - не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м'ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.

  ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА